انواع فرمت فیلم و ویدیو ، مفهوم و کاربرد هر یک از آنها

فرمت فیلم / Film Format
 

تعداد زیادی فرمت فیلم وجود دارد و هر کدام از آنها تاثیر مستقیم بر حجم دانلود و فضای ذخیره سازی دارد. حتما برای شما هم پیش آمده که در زمان دانلود فیلم مورد نظرتان با انواع فرمت فیلم مواجه شوید و تفاوت آنها را ندانید؟ چه باید کرد؟ اصلا فرمت فیلم یعنی چه؟!

اگر کامپیوتر، لپ‌تاپ، گوشی و تلفن همراه شما فضای محدودی برای ذخیره فیلم یا ویدیو مورد نظرتان داشته باشد، ناچار خواهید بود فایلی که حجم کمتری دارد را دانلود کنید و در نتیجه کیفیت هم پایین‌ خواهد آمد. اگر هم کیفیت برایتان اهمیت بیشتری دارد، بایستی فضای بیشتری فراهم کنید.

گاهی اوقات هم فیلم دانلود شده در کامپیوتر و لپ‌تاپ شما اجرا نشده یا به خوبی پخش نمی‌شود و بایستی با استفاده از یک نرم‌افزار تغییر فرمت فیلم پسوند آن‌را عوض کنید؛ بعضی از افراد هم برای تماشای فیلم و ویدیوی مورد نظر خود در موبایل و تبلت با مشکل مواجه هستند و یا بایستی آن‌را دوباره دانلود کنند و یا از اپلیکیشن های تغییر فرمت فیلم استفاده کنند. برای انتخاب آسان‌تر انواع فرمت های فیلم و ویدیو کافیست تا اطلاعات کلی و مختصری در مورد تفاوت آنها از نظر حجم و کیفیت داشته باشید.

فرمت فیلم / Film Format

آنچه در این مقاله خواهید خواند: 

  • مفهوم هر یک از فرمت‌های ویدیویی و کاربرد آنها چیست؟
    • یک فایل ویدیویی از چند بخش ساخته شده است؟
    • متداول‌ترین فرمت های فیلم و ویدیو
    • بهترین فرمت فیلم کدام است؟
    • کدام فرمت فیلم کیفیت بالاتری دارد؟
    • کدام فرمت فیلم حجم کمتری دارد؟
    • چگونه فرمت فیلم یا یک فایل ویدیویی را تشخیص دهیم
    • نحوه انتخاب فرمت فیلم و فایلهای ویدیویی
    • جدول انواع فرمت فیلم و ویدیو
    • متداول‌‌ترین سوالات در رابطه با فرمت فیلم و فرمت ویدیو
      • کدام فرمت فیلم حجم کمتری دارد؟
      • چگونه فرمت یک فیلم یا ویدیو را پیدا کنیم؟
      • بهترین فرمت فیلم کدام است؟
      •  

مفهوم هر یک از فرمت‌های ویدیویی و کاربرد آنها چیست؟


آیا شما جزو آن‌ دسته از افرادی هستید که صرفا برای گذراندن اوقات فراغت فیلم دانلود میکنید و مدیریت هزینه و حجم اینترنت برایتان مهم است؟ و یا مدیریت هارد لپ‌تاپ و کامپیوترتان اولویت شماست و شاید هم فقط از موبایل‌ استفاده می‌کنید و فضای ذخیره‌سازی آن برای شما اهمیت دارد؟ شاید هم کیفیت فیلم از هر چیز دیگری برای شما مهم‌تر است. در هر صورت چه شما یک کاربر عادی باشید و یا متخصص مانند: فیلم‌ساز، فیلم‌بردار، تدوین‌گر یا تولیدکننده محتوای ویدیویی و توسعه‌دهنده وب، ضروری است که انواع فرمت فیلم ها را بشناسید. در این مقاله انواع فرمت ویدیو و فیلم را به شما معرفی می‌کنیم و مفهوم و کاربرد هر کدام را توضیح خواهیم داد. با فرانو همراه باشید.

فرمت ویدیو چیست / Film Format

یک فایل ویدیویی از چند بخش ساخته شده است؟


فرمت فیلم چیست؟ یک ویدیو چند بخش دارد؟ پاسخ این پرسش‌ها خیلی ساده نیست و نیاز به توضیح دارد. فرمت فایل ویدیویی در واقع نوعی قالب برای ذخیره داده‌های ویدیویی دیجیتال در سیستم‌های رایانه‌ای است. تقریبا همیشه حجم و اندازه ویدیو با استفاده از روش‌های مختلف فشرده‌سازی کم شده و سپس ذخیره می‌شود.

یک فایل ویدیویی از ۲ قسمت تشکیل شده است:

۱ـ کدک ۲ـ کانتینر

کدک و کانتینر / codec & container

کدک (Codec) چیست؟

برنامه (یا سخت‌افزاری) که می‌تواند ویدیو یا صوتی فشرده و رمزگذاری شده را رمزگشایی کند، کدک نامیده می‌شود. کدک پروتکلی است برای رمزگذاری (Encode) و رمزگشایی (Decode) ویدیو (کلمه codec از ترکیب دو کلمه enCOde / DECode به‌وجود آمده است). Encode در زمان فشرده‌سازی فایل اتفاق می‌افتد و Decode در زمان اجرای فایل ویدیویی اتفاق می‌افتد. اجرا و استفاده از یک فایل ویدیویی به یک مجموعه کدک متناسب با نوع کدگذاری ویدیویی و صوتی که فایل با آن فشرده شده است نیاز دارد.

کدک‌ها، داده‌ها را برای ذخیره‌سازی، کدگذاری و فشرده (Compress) می‌کنند و در مواقع نیاز برای اجرا، ویرایش یا نمایش از حالت فشرده خارج می‌کنند. یک کدک معمولا یک قطعه کد (Code) کوچک است که توسط سایر نرم‌افزارها خوانده می‌شود تا کار خود را انجام دهد. البته کدک‌ می‌تواند یک قطعه سخت‌افزاری نیز باشد که تصویر و صوت آنالوگ را به دیجیتال تبدیل می‌کند. گاهی اوقات هم کار کدک کاملا برعکس است و سیگنال دیجیتال را به آنالوگ تبدیل می‌کند.

همچنین بخوانید:  آموزش اشتراک گذاری و کنترل از راه دور در آیفون، آیپد و مک

کدک، یک فایل ویدویی را ترجمه کرده و برای نمایش در پخش‌کننده‌های تصویری آماده می‌کند. بیشتر فایل‌های ویدیویی به شکل‌های مختلف فشرده می‌شوند؛ در واقع طوری تغییر یافته و اصلاح می‌شوند که فضای کمتری در زمان ذخیره‌سازی اشغال کنند. یکی از بزرگترین مزیت استفاده از کدک‌ها، کم کردن حجم فایل‌هاست.

تعداد کدک‌ها بسیار زیاد است و در اکثر اوقات هم تشخیص تفاوت‌هایشان کار دشواری‌ است. از جمله کدک‌های متداول می‌توان به H.264 ، MPEG-4 ، DivX و H.265 اشاره کرد. یک کدک خوب بایستی دارای کارایی و راندمان بالا باشد؛ به معنای دیگر، توانایی حفظ کیفیت در ضمن کاهش سایز فایل را داشته باشد.

فرمت فیلم / Film Format

کانتینر یا ظرف (container) چیست؟

یک پرونده ویدیویی معمولا از یک کانتینر (به عنوان مثال فرمت Matroska) تشکیل شده است که مانند ظرفی حاوی داده‌های ویدیویی با فرمت کدگذاری ویدیو (به عنوان مثال VP9) و داده‌های صوتی با فرمت کدگذاری صوتی (مانند پسوند Opus) است. کانتینر چگونگی ساختار داده‌ها و ابرداده‌ها را تعیین می‌کند، البته به استثنای نحوه رمزگذاری ویدیو (که کدکننده یا همان کدک آن را تعیین می‌کند). ظرف یا کانتینر می‌تواند شامل اطلاعات هماهنگ‌سازی، زیرنویس‌ها و داده‌های کلی دیگری (ابرداده‌ها) مانند عنوان باشد.

کانتینر را همه ما و به‌طور عمومی با عنوان فرمت (Format) می‌شناسیم و نوع آن به‌صورت پسوند در انتهای نام فایل می‌آید. از میان انواع فرمت های فیلم، «AVI» ، «.MP4.» و «MOV.» متداول‌ترین آنها هستند. فرمت‌ ویدیو را برای سازگاری با دستگاه‌ها، پخش‌کننده‌ها و نرم‌افزارهای مختلف می‌توان با کدک‌های متفاوتی ایجاد یا انتخاب کرد.

فرمت فیلم / Film Format

متداول‌ترین فرمت های فیلم و ویدیو


انتخاب یکی از فرمت های مختلف فیلم و ویدیو با توجه به فضای ذخیره‌سازی در دسترس، مکان استفاده، کیفیت مورد نظر و فاکتورهای دیگری که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت می‌تواند متفاوت باشد. در ادامه به انواع فرمت های ویدیویی که کاربرد بیشتری دارند خواهیم پرداخت.

WEBM.

فرمت WEBM. شبیه فرمت تصویری WEBP. است که توسط Google به عنوان ابزار کارآمد پخش رسانه‌ها برای گستره وسیعی از کاربران ایجاد شده است. فایل‌های ویدیویی WEBM. از نظر فشرده‌سازی بسیار موفق هستند و فایل‌هایی با این فرمت حجم کمی دارند، اما از نظر کیفیت به اندازه برخی دیگر از انواع فرمت‌ های ویدئو موجود در این لیست نیستند. فرمت ویدیویی WEBM. برای سایت‌های پخش ویدیویی HTML5 هستند مانند YouTube استفاده می‌شود.

MPG ، .MP2 ، .MPEG ، .MPE ، .MPV.

این فرمت‌ها مخصوص پخش فایل‌های صوتی‌تصویری یا صوتی هستند. فایل‌هایی با این فرمت‌ها بسیار کم حجم هستند و برای صرفه‌جویی فضای ذخیره‌سازی و حجم دانلود مناسب هستند، اما به همان انداز کیفیت آنها نسبت به فرمت‌های دیگر پایین است. این فرمت های فیلم فشرده‌سازی ضعیفی دارند، به این معنی که کیفیت آنها پس از چندین بار ویرایش کاهش می‌یابد. فایل‌های MPG ، .MP2 ، .MPEG ، .MPE ، .MPV هنگامی که ویدیو ضبط می‌شود و هرگز ویرایش نمی‌شوند در بهترین حالت خود قرار خواهند داشت.

OGG.

فایل ogg. چیست و چرا استفاده از آن گسترده است؟ فرمت فیلم و ویدیو OGG. یک جایگزین متن‌باز برای فرمت MPG. است و برای فیلم‌هایی با کیفیت بالا که از طریق اینترنت پخش می‌شوند استفاده می‌شود. هر چند که از فایل‌های OGG. برای استریمینگ (streaming) استفاده می‌شود، اما از کیفیت بالاتری نسبت به فایل‌های ویدیویی با فرمت WEBM. برخوردار هستند (بدین معنی که سرعت بارگیری و تحویل آنها به کاربر نهایی بیشتر طول می‌کشد). به دلیل متن‌باز بودن فایل‌هایی که فرمت OGG. دارند، می‌توان آنها را در برنامه‌های مختلفی از جمله گیرنده‌های GPS و پخش‌کننده‌های رسانه (media players) مخصوص دسکتاپ و پرتابل، مورد استفاده قرار داد.

MP4 ، .M4P ، .M4V.

این فرمت فیلم ها مشابه MPG. هستند، زیرا می‌توانند حاوی صوت و تصویر باشند یا صرفا حاوی فایل‌های صوتی باشند. آن‌ها دارای کیفیت مناسبی هستند، به‌طوری‌که پس از چند مرتبه ویرایش‌ فایل و ذخیره هم کیفیت خود را از دست نمی‌دهند. MP4 .M4P. و پسوند M4V. برای پخش فیلم از طریق اینترنت استفاده می‌شوند. آنها به طور کلی نسبت به فرمت فیلم WEBM. دارای کیفیت بالاتر و بهتری هستند، اما از نظر اندازه بزرگتر هستند.

M4V. فرمت اختصاصی iTunes است و فایل‌ها را با همان کیفیت MP4. و M4P. به اشتراک می‌گذارد. فایل‌هایی که دارای فرمت M4V. هستند از طریق DRM یا مدیریت حقوق دیجیتال (Digital rights management) محافظت می‌شوند.

AVI.

AVI. یکی از قدیمی‌ترین و سازگارترین فرمتهای ویدئو و فایل‌های تصویری است. بسیاری از کدک‌های مختلف را می‌توان در یک فایل با فرمت AVI. استفاده کرد؛ به این معنی که نسبت به فرمت‌های دیگر از انعطاف‌ بیشتری برای ایجاد تعادل بین کیفیت و حجم فایل برخوردار است. البته فایل‌هایی با این فرمت نسبت به فرمت‌های قبلی که به آنها اشاره شد بزرگ‌تر هستند و این موضوع باعث می‌شود که برای استفاده در فضای اینترنت و وب ایده‌آل نباشند و برای ذخیره فیلم در رایانه مناسب هستند.

همچنین بخوانید:  مقایسه دوربین گلکسی اس ۲۰ اولترا سامسونگ و آیفون ۱۱ پرو مکس اپل
 

تماشای آنلاین / Film Format

WMV.

فرمت wmv چیست و چرا در گذشته بسیار پرکاربرد بود؟ WMV. یک فرمت فیلم و فایل ویدیویی است که توسط مایکروسافت ساخته شده و مخفف Windows Media Video است. کدک استفاده شده در این فرمت اندازه و حجم ویدیو و فیلم را به‌خوبی کم می‌کند، اما به همان نسبت هم از کیفیت آن می‌کاهد. به‌طور کلی این فرمت برای ارسال و ذخیره فیلم و ویدیو در کامپیوترهایی که دارای نسخه‌های قدیمی ویندوز هستند مناسب است.

MOV ، .QT.

فرمت‌های MOV. و QT. توسط اپل برای استفاده در پخش‌کننده Quicktime ساخته شده‌اند. این فرمت‌ها از کیفیت بالایی برخوردار هستند اما به‌همان نسبت هم اندازه بزرگی دارند. فایل‌هایی که دارای این فرمت‌ها هستند سازگاری ضعیفی با پخش‌کننده‌هایی غیر از Quicktime دارند. اگر قصد آرشیو و ذخیره یک فیلم با کیفیت بالا در کامپیوترهای اپل را دارید، این فرمت مناسب شماست.

FLV ، .SWF.

فرمت‌های FLV. و SWF. توسط کمپانی Adobe به عنوان فرمت فیلم و فایل ویدیویی برای Flash طراحی شده‌اند. استفاده از این فرمت‌ها با کاهش محبوبیت Flash، به خصوص پس از پایان پشتیبانی Flash در دستگاه‌های تحت سیستم‌عامل iOS، به سرعت کاهش یافته است. استفاده از این فرمت های ویدئویی تنها زمانی توصیه می‌شود که شما یک سیستم قدیمی داشته باشید و از آنها پشتیبانی کند.

AVCHD.

فایل‌هایی با فرمت AVCHD. یا Advanced Video Coding High Definition توسط بسیاری از دوربین‌های دیجیتال تولید می‌شود. این فرمت‌ها از کدک ویدیویی H.264 / MPEG-4 استفاده می‌کنند و مشابه فرمت فیلم MPG. هستند.

به‌طور خلاصه می‌توان متداول‌ترین فرمت فیلم و ویدیو را به‌ شکل زیر دسته‌بندی کرد:

  • WEBM.
  • MPG ، .MP2 ، .MPEG ، .MPE ، .MPV.
  • OGG.
  • MP4 ، .M4P ، .M4V.
  • AVI ، .WMV.
  • MOV ، .QT.
  • FLV ، .SWF.
  • AVCHD.

فرمت فیلم / Film Format

بهترین فرمت فیلم کدام است؟


متاسفانه هیچ فرمت ویدئویی را نمی‌توان به‌عنوان بهترین معرفی کرد. بهترین فرمت فیلم و ویدیو بستگی به این دارد که اولویت شما کیفیت است یا حجم؛ برخی از فرمت‌ها حجم بسیار کمی دارند و برای پخش در وب عالی هستند، اما کیفیت پایینی دارند. دسته‌ای از فرمت های تصویری هم کیفیت بالایی دارند و از نظر حجم و اندازه بسیار بزرگ هستند و بیشتر برای ویدیوهای تبلیغاتی مناسب هستند.

انتخاب مناسب‌ترین فرمت فیلم برای گوشی موبایل و کامپیوتر هم با توجه به حافظه ذخیره‌سازی متفاوت است؛ هر چند که تماشای ویدیوهای کم حجم با کیفیت پایین در گوشی زیاد آزار دهنده نخواهد بود، اما وقتی قرار باشد آن‌را در صفحه تلویزیون‌های بزرگ یا مانیتور تماشا کنیم داستان کاملا متفاوت خواهد بود. البته نرم افزارها و اپلیکیشن های تغییر فرمت ویدیو زیادی برای تبدیل پسوند فیلم وجود دارند که می‌توان از آنها برای رسیدن به حجم و کیفیت دلخواه استفاده کرد.

همچنین بخوانید:  بهترین فیلم های اکشن تاریخ سینمای جهان که باید تماشا کرد

برخی از فرمت‌ها مانند webm ، .wmv ، .flv. و ogv. دارای زیرگروه‌های مشخص، محدود و تعریف شده از فرمت‌های کدگذاری ویدیویی و صوتی هستند و دانستن این‌که کدام کدک، فایل را اجرا خواهد کرد بسیار ساده است. برخلاف آنها، برخی از انواع فرمت‌ها بسیار کلی هستند از جمله  avi. و  mov. که تقریبا با انواع متنوعی از کدک‌های ویدیو و صدا وجود دارند و این موضوع  انتخاب کدک و برنامه‌های پخش و ویرایش فایل‌ها را برای بیشتر کاربران خیلی سخت می‌کند.

برنامه‌های رایگان FFmpeg، دارای کتابخانه کاملی از کدک‌های مورد نیاز برای پخش و استفاده از فایل‌های ویدیویی با فرمت‌های مختلف است. به‌طور مثال گوگل از FFmpeg در طیف گسترده‌ای از ویدیوهای یوتیوب (YouTube) استفاده می‌کند. یکی از پخش‌کننده رسانه‌ای که از کتابخانه‌های ffmpeg استفاده می‌کند، نرم‌افزار رایگان VLC است که می‌تواند بیشتر فایل‌های ویدیویی را پخش کند.

یوتیوب موبایل / Film Format

کدام فرمت فیلم کیفیت بالاتری دارد؟


اگر بخواهیم ترتیب کیفیت فرمت های فیلم را به‌طور خلاصه بیان کنیم، می‌توان گفت معمولا فرمت MPEG. نسبت به فرمت‌های AVI و QuickTime کیفیت بالاتری دارد و به همان نسبت هم حجم بیشتری را اشغال می‌کند. فرمت‌ MKV هم یکی از بالاترین کیفیت فرمت فیلم ها را ارایه داده و حجم معقولی را اشغال می‌کند. فرمت OGG. هم برای پخش ویدیوهای با کیفیت از اینترنت مناسب است.

کدام فرمت فیلم حجم کمتری دارد؟


شاید مهم‌ترین سوال در زمینه فرمت فیلم این باشد که کدام فرمت ویدیویی حجم کمتری دارد؟ در حال حاضر HEVC یا H.265 یکی از کم حجم ترین فرمت فیلم و کارآمدترین کدک‌های موجود است و معمولا برای فشرده‌سازی فیلم‌های 8K UHD استفاده می‌شود. استفاده از این کدک نیاز به دریافت مجوز و پرداخت هزینه دارد، بنابراین با هر دستگاه‌ یا مرورگری سازگار نیست و پشتیبانی نمی‌شود.

در وب، WEBM. و کدک مربوط به آن VP8 / VP9 یکی از سبک ترین فرمت فیلم های موجود است و روشی کاملا سازگار و رایج برای کوچک‌تر کردن فایل‌های ویدیویی است.

برای انتخاب فرمت های کم حجم فیلم عوامل دیگری به‌جز اندازه فایل ویدویی باید در نظر گرفته شود، از جمله: مکان‌هایی که فایل ویدیوئی قرار است پخش شود و کیفیتی که برای پخش یا دانلود مورد نیاز است.

چگونه فرمت فیلم یا یک فایل ویدیویی را تشخیص دهیم


چگونه بفهمیم فرمت فیلم چیست ؟ پیدا کردن و فهمیدن فرمت فیلم و ویدیو کار چندان سختی نیست. در ادامه به ساده‌ترین راه برای چگونگی تشخیص فرمت فیلم و ویدیو اشاره خواهیم کرد.

در سیستم‌عامل مک (Mac) برای پیدا کردن فرمت ویدئو مورد نظر خود کافیست، روی فایل ویدیویی مورد نظر خود راست کلیک کرده و روی «Get Info» کلیک کنید، سپس در زیر «More Info» کدک ویدیو و صدا را مشاهده خواهید کرد.

فرمت فیلم / Film Format

در ویندوز، روی فایل مورد نظرتان راست کلیک کرده و روی «Properties» کلیک کنید. در زیر «Details» فرمت فایل و کدک‌های استفاده شده در آن‌را مشاهده خواهید کرد.

فرمت فیلم / Film Format

نحوه انتخاب فرمت فیلم و فایل‌های ویدیویی


همه کاربران دوست دارند که کم حجم ترین و با کیفیت ترین فرمت فیلم را در اختیار داشته باشند. اگر شما یک توسعه‌دهنده و یا تولیدکننده محتوای ویدیویی هستید، انتخاب مناسب‌ترین فرمت فیلم و ویدیو به هدفی که برنامه‌ریزی کرده‌اید بستگی دارد و باید فرمتی را انتخاب کنید که کیفیت مورد نیاز شما را تامین کند. فایل‌های ویدیویی با کیفیت بالا و غیر‌ضروری، برای جابجایی، اشتراک‌گذاری، تبدیل و مدیریت مشکلات زیادی برای شما بوجود می‌آورند.

علاوه بر این، چگونگی مشاهده فایل‌های ویدیویی هم مهم است؛ همه برنامه‌ها، مرورگرها و دستگاه‌ها نمی‌توانند یک فرمت خاص فیلم و ویدیو را اجرا کنند. انتخاب با کیفیت ترین فرمت فیلم معمولا نیاز به فضای ذخیره سازی بیشتری دارد و انتخاب کمترین حجم فرمت فیلم هم به همان نسبت از کیفیت تصویر می‌کاهد.

چند سناریو را در نظر داشته باشید:

۱ـ اگر ویدیو مورد نظر شما قرار است در فضای اینترنت و وب دیده شود، فرمتی را انتخاب کنید که توسط بیشتر مرورگرها پشتیبانی می‌شود. بدین ترتیب کاربر برای مشاهده ویدیو شما نیاز به دانلود کردن آن و استفاده از یک پخش‌کننده مستقل نخواهد داشت. از جمله بهترین فرمت‌ فیلم و ویدیو سازگار با مرورگرها می‌توان به MP4. و WEBM. اشاره کرد.

۲ـ اگر از جمله کاربرانی هستید که فیلم‌ها را دانلود کرده و برای تماشا در اوقات فراغت خود ذخیره‌شان می‌کنید، فرمتی را انتخاب کنید که کیفیت بالایی دارد و در آینده نیز برای پخش آن با مشکل روبرو نشوید. فرمت‌های متن‌باز (Open source) نسبت به فرمت‌های اختصاصی که توسط یک شرکت خاص ایجاد و کنترل می‌شوند آینده مناسب‌تری دارند. فرمت فیلم و ویدیو مناسب این دسته MP4. یا AVI. (ایجاد شده با کدک‌های باز) هستند.

۳ـ اگر در شرکتی مشغول به‌ کار هستید که از رایانه‌هایی با ویندوزهای قدیمی‌تر استفاده می‌کند، باید فرمتی

 را انتخاب کنید که فشرده‌سازی بالا و حجم پایین و سازگار با آن ویندوز باشد. در این حالت، فایل‌های ویدیویی با فرمت WMV. برای شما مناسب‌ترینند.

همچنین بخوانید:  کسب و کارهای کوچک چگونه از ویدیو مارکتینگ در سال ۲۰۲۰ استفاده می کنند؟

جدول انواع فرمت فیلم و ویدیو


 

ردیفنامپسوند فایلفرمت کانتینرفرمت کدینگ ویدیوفرمت کدینگ صداتوضیحات
۱WebMwebm.MatroskaVP8، VP9، AV1Vorbis، Opusفرمت رایگان برای HTML5
۲Matroskamkv.Matroskaتقریبا همهتقریبا همه 
۳Flash Video (FLV)flv.FLVVP6، Sorenson Spark، Screen video، Screen video 2، H.264

MP3، ADPCM،

Nellymoser، Speex، AAC

برای کدک‌های H.264 و AAC محدودیت‌هایی وجود دارد. این محدودیت‌ها باعث شده که نویسندگان فلش‌پلیر مایل باشند از فرمت استاندارد و جدید F4V استفاده کنند.
۴F4Vflv.MPEG-4 Part 12H.264MP3، AACجایگزین جدید FLV
۵Vobvob.VOBH.262/MPEG-2 Part 2 یا MPEG-1 Part 2PCM، DTS، MPEG-1, Audio Layer II (MP2),  Dolby Digital (AC-3فایل‌هایی با این فرمت در پوشه VIDEO_TS در پوشه اصلی DVD قرار دارند. این فرمت بر اساس فرمت استریم MPEG ساخته شده است.
۶Ogg Videoogv، .oggOggTheora، DiracVorbis، FLAC 
۷Diracdrc.نامشخصDiracنامشخص 
۸GIFgif.نامشخصنامشخصنداردانیمیشن ساده، فشرده‌سازی زیاد، بدون صدا، در بیشتر مکان‌های پشتیبانی می‌شود.
۹Video alternative to GIFgifv.HTMLتقریبا همهنداردیک فایل ویدیویی با این فرمت، یک صفحه ساده HTML است که شامل یک برچسب ویدیویی HTML5 است و صدا ندارد. در واقع فایلی با این فرمت یک فایل ویدیویی کلاسیک استاندارد که همه می‌شناسند نیست و فقط برای ارجاع به فایل ویدیوی اصلی (مثلا یک ویدیو با فرمت webm.) کاربرد دارد. این فرمت جایگزین مناسبی برای GIF، مخصوصا در شبکه‌های اجتماعی بزرگ می‌باشد.
۱۰Multiple-image Network Graphicsmng.نامشخصنامشخصندارداین فرمت فیلم کارایی پایینی دارد و زیاد مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.
۱۱AVIavi.AVIتقریبا همهتقریبا همهاز RIFF استفاده می‌کند.
۱۲MPEG Transport StreamMTS، .M2TS، .TSAVCHDAVCHD (MPEG-4 / H.264 )Dolby AC-3 یا فشرده‌نشده خطی PCMفرمت تصویری استاندارد که توسط بسیاری از دوربین‌های فیلمبرداری HD سونی و پاناسونیک استفاده می‌شود. همچنین برای ذخیره فیلم با کیفیت بالا در دیسک‌های Blu-ray نیز استفاده می‌شود.
۱۳QuickTime File Formatmov، .qtQuickTimeبیشتر کدک‌هاAAC، MP3، و تعدادی دیگر 
۱۴Windows Media Videowmv.ASFWindows Media Video، Windows Media Video Screen، Windows Media Video ImageWindows Media Audio، Sipro ACELP.net 
۱۵Raw video formatyuv. نامشخصنامشخصنامشخصپشتیبانی از همه رزولوشن‌ها، ساختارهای نمونه و نرخ‌ فریم‌های مختلف (frame rates)
۱۶RealMedia (RM)rm.RealMediaRealVideoRealAudioساخته شده برای برنامه RealPlayer
 ۱۷RealMedia Variable Bitrate (RMVB)rmvb.RealMedia Variable BitrateRealVideoRealAudioساخته شده برای برنامه RealPlayer
۱۸Advanced Systems Format (ASF)asf.ASFتقریبا همهتقریبا همه 
 ۱۹AMV video formatamv.نسخه اصلاح‌شده AVIنوع دیگری از JPEG متحرکنوع دیگری از IMA, ADPCMفرمت فیلم و ویدیوی اختصاصی برای پخش‌کننده‌های MP4 و MP3 پلیرهایی که برای پخش ویدیو ساخته شده بودند.
۲۰MPEG-4 قسمت 14 (MP4)mp4، .m4p (با DRM)، .m4vMPEG-4 Part 12H.264، MPEG-4 Part 2، MPEG-2، MPEG-1کدگذاری پیشرفته صوتی MP3 و دیگر کدینگ‌های مشابه 
۲۱MPEG-1mpg، .mp2، .mpeg، .mpe، .mpvMPEG-1 part 1MPEG-1 part 2MPEG-1 Audio Layer I، MPEG-1 Audio Layer I، MPEG-1 Audio Layer III (MP3)این فرمت فیلم و ویدیو قدیمی است، اما به دلیل استفاده پایه‌ای و فراوان بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.
۲۲MPEG-2 – Videompg، .mpeg، .m2v نامشخصH.262AAC، MP3، MPEG-2 قسمت 3، دیگر کدک‌های صوتی 
۲۳M4V – (فرمت فیلم‌ها برای iPods و PlayStation Portables که توسط اپل ساخته شده است)m4v.MPEG-4 Part 12H.264AAC، Dolby Digitalتوسط اپل بوجود آمده و در iTunes استفاده می‌شود. بسیار شبیه به فرمت MP4 است، اما ممکن است دارای مدیریت حقوق دیجیتال باشد.
۲۴SVIsvi.MPEG-4 با استفاده از یک هدر ویژهنامشخصنامشخصفرمت فیلم و ویدیویی سامسونگ که برای پخش کننده‌های قابل حمل ایجاد شده است.
۲۵3GPP3gp.MPEG-4 Part 12MPEG-4 Part 2، H.263، H.264AMR-NB، AMR-WB, AMR-WB+، AAC-LC، HE-AAC v1  یا پیشرفته aacPlus HE-AAC v2فرمت رایج برای تلفن‌های همراه
۲۶3GPP23g2.MPEG-4 Part 12MPEG-4 Part 2، H.263، H.264AMR-NB، AMR-WB، AMR-WB+، AAC-LC، HE-AAC v1 یا پیشرفته aacPlus (HE-AAC v2)، EVRC، SMV or VMR-WBفرمت رایج برای تلفن‌های همراه
۲۷MXFmxf.MXFنامشخصنامشخصفرمت دیجیتال حرفه‌ای محصولات ویدیویی است و به‌طور مثال برای تهیه تبلیغات تلویزیونی کاربرد دارد.
۲۸ROQroq.نامشخصنامشخصنامشخصفرمت فیلم و ویدیو برای استفاده در برنامه Quake 3
۲۹NSV مخصوص برنامه Nullsoft Streaming Videonsv.NSVنامشخصنامشخصبرای پخش محتوای ویدیویی از طریق اینترنت (استریمینگ)
۳۰

Flash Video

(FLV)

،flv، .f4v .f4p، .f4a .f4bAudio، video، text، dataAdobe Flash Platformفرمت پایه‌ای SWF، F4V، ISOایجاد شده توسط Adobe Flash Platform

 

 

 

 

متداول‌‌ترین سوالات در رابطه با فرمت فیلم و فرمت ویدیو

 

 

کدام فرمت فیلم حجم کمتری دارد؟

ر حال حاضر HEVC یا H.265 یکی از کارآمدترین کدک‌های موجود است و معمولا برای فشرده‌سازی فیلم‌های 8K UHD استفاده می‌شود. استفاده از این کدک نیاز به دریافت مجوز و پرداخت هزینه دارد، بنابراین با هر دستگاه‌ یا مرورگری سازگار نیست و پشتیبانی نمی‌شود. در وب، WEBM. و کدک مربوط به آن VP8 / VP9 روشی کاملا سازگار و رایج برای کوچک‌تر کردن فایل‌های ویدیویی هستند.

چگونه فرمت یک فیلم یا ویدیو را پیدا کنیم؟

در ویندوز، روی فایل مورد نظرتان راست کلیک کرده و روی «Properties» کلیک کنید. در زیر «Details» فرمت فایل و کدک‌های استفاده شده در آن‌را مشاهده خواهید کرد. در سیستم عامل مک (Mac)، روی فایل ویدیویی مورد نظر خود راست کلیک کرده و روی «Get Info» کلیک کنید، سپس در زیر «More Info» کدک ویدیو و صدا را مشاهده خواهید کرد.

بهترین فرمت فیلم کدام است؟

متاسفانه هیچ فرمت ویدیویی را نمی‌توان به‌عنوان بهترین معرفی کرد. بهترین فرمت فیلم و ویدیو بستگی به این دارد که اولویت شما کیفیت است یا حجم فایل ویدیویی. برخی از فرمت‌ها حجم بسیار کمی دارند و برای پخش در وب عالی هستند، اما کیفیت پایینی دارند. دسته‌ای از فرمت‌ها هم کیفیت بالایی دارند و از نظر حجم و اندازه بسیار بزرگ هستند و بیشتر برای ویدیوهای تبلیغاتی مناسب هستند.

رزولوشن و نسبت تصویر چیست؟ هر آنچه که باید از رزولوشن و نسبت تصویر بدانید

دسترسی سریع به سرفصل‌های این مطلب  پنهان 
1. رزولوشن چیست؟
2. معرفی تمامی رزولوشن‌های ویدئو
3. 1. رزولوشن SD (Standard Definition)
4. 2. رزولوشن HD (High Definition) یا 720p
5. 3. رزولوشن Full HD یا 1080p
6. 4. رزولوشن WUXGA
7. 5. رزولوشن QHD (Quad High Definition) و 2K
8. 6. رزولوشن (4K (UHD/Ultra High Definition
9. 7. رزولوشن (8K (Full Ultra High Definition
10. سایر رزولوشن‌ها

11. تفاوت بین QHD و qHD

11.1. حروف p و i بعد از اعداد رزولوشن به چه معنایی هستند؟
12. نسبت تصویر چیست؟
13. نسبت تصویرهای رایج
14. چرا استفاده از نسبت تصویر 16:9 رایج‌تر است؟

15. در ادامه به برخی از سوالات متداول در این زمینه می‌پردازیم:

15.1. 1. رزولوشن استاندارد برای یوتیوب چیست؟
15.2. 2. رزولوشن استاندارد برای فیسبوک چیست؟
15.3. رزولوشن مناسب برای ویدئوهای تبلیغاتی carousel:
15.4. حداکثر سایز ویدئوهای 360 درجه فیسبوک:
15.5. 3. رزولوشن استاندارد برای اینستاگرام چیست؟
15.6. رزولوشن مناسب برای ویدئوهای تبلیغاتی carousel:
15.7. رزولوشن مناسب برای بخش استوری:

آیا تابحال به اعداد نوشته شده بر روی مانیتور و تلویزیون یا حتی اعدادی که در مشخصات یک ویدئو یا عکس آمده، دقت کرده‌اید؟ به عبارت دیگر هنگام خرید دوربین، مانیتور، تلویزیون و گوشی‌های هوشمند، آیا مشخصات نمایشگر و دوربین آن برای شما اهمیت دارد؟ دقت کرده‌اید که چرا تمامی فیلم‌های سینمایی به صورت تمام صفحه نمایش داده نمی‌شوند؟ یا حتی به این فکر افتاده‌اید که چرا تصویر یا ویدئوی شما در رسانه‌های اجتماعی اغلب اوقات به صورت برش خورده  منتشر می‌شود؟

رزولوشن و نسبت تصویر، امروزه کمتر کسی پیدا می‌شود که تابحال با این دو واژه سروکار نداشته باشد. هر حرفه‌ای که با فیلم یا عکس در ارتباط باشد، قطعا باید با تعریف دقیقی از این دو واژه آشنایی کامل داشته باشد. شغل‌هایی مانند چاپ، عکاسی، فیلم‌برداری، عکاسی و هزاران شغل دیگر، از جمله مواردی هستند که هر روزه از این اصطلاحات استفاده می‌کنند. جدای از مشاغل تخصصی، سایر افراد نیز بدون شک با این دو واژه برخورد کرده‌اند. برای این که  اهمیت این دو اصطلاح را بهتر متوجه شوید، از شما می‌خواهیم ادامه مقاله را با مجله علمی فناوری روکیدا همراه باشید.

رزولوشن چیست؟

رزولوشن در واقع معیاری برای وضوح و شفافیت یک تصویر یا یک عکس محسوب می‌شود. رزولوشن اغلب به عنوان معیاری برای سنجش کیفیت مانیتورها، پرینترها، تصاویر دیجیتالی و سایر فناوری‌های سخت افزاری و نرم افزاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. حال بیایید از دید سخت افزاری به موضوع نگاه کنیم. در حقیقت رزولوشن به تعداد پیکسل‌هایی گفته می‌شود که بر روی نمایشگر نشان داده می‌شوند.

پیکسل، کوچک‌ترین نقطه مربعی شکل روی نمایشگر است که رنگ مشخصی را از خود به نمایش می‌گذارد. زمانی که صحبت از کیفیت و وضوح یک تصویر یا یک ویدئو می‌شود، تعداد پیکسل‌ها اهمیت دو چندانی پیدا می‌کند. برای بیان رزولوشن یک ویدئو از واژه فرمت استفاده می‌کنیم که به عنوان مثال می‌توان به فرمت Full HD اشاره کرد. تعداد پیکسل‌های بیشتر نمایان‌گر وضوح بالاتر تصویر هستند. اگر تصویر شما از پیکسل‌های بیشتری برخوردار باشد، جزئیات آن را (حتی در بزرگنمایی‌های بسیار زیاد) بهتر می‌توانید مشاهده کنید.

به طور معمول رزولوشن را با کمک دو عدد نشان می‌دهند. عدد اول نشان دهنده تعداد پیکسل‌های ردیف افقی و عدد دوم نشان دهنده تعداد پیکسل‌های ردیف عمودی است. به زبان ساده‌تر، رزولوشن بیانگر تعداد پیکسل‌های یک عکس می‌باشد.

رزولوشن = تعداد پیکسل‌های در عرض * تعداد پیکسل‌های موجود در ارتفاع

بیایید مفهوم رزولوشن را با مثال‌های ملموس و آشناتری بیان کنیم. به عنوان مثال تمامی تلویزیون‌های قدیمی و بسیاری از تلویزیون‌های امروزی 32 اینچی دارای تقریبا یک میلیون پیکسل هستند. این تعداد نمایانگر رزولوشن 720p است. تلویزیون‌های امروزی‌تر و کمی بزرگتر نسبت به نمونه قبلی (حدودا 49 اینچی و کوچک‌تر) دارای بیش از دو میلیون پیکسل یا به عبارتی رزولوشن 1080p هستند.

رزولوشن = تعداد پیکسل‌های در عرض * تعداد پیکسل‌های موجود در ارتفاع

رزولوشن = تعداد پیکسل‌های در عرض * تعداد پیکسل‌های موجود در ارتفاع

تلویزیون‌های حتی جدیدتر و بزرگتر (حدودا 50 اینچی یا بزرگتر، هرچند نمونه‌های کوچک‌تر نیز به تعداد بالا وجود دارند) دارای 8 میلیون پیکسل یا به عبارتی رزولوشن 4K یا Ultra HD هستند. در نهایت نیز جدیدترین و حتی گران‌ترین تلویزیون‌های امروزی دارای 33 میلیون پیکسل یا به عبارتی رزولوشن 8K هستند. برای مشاهده پیکسل‌های تشکیل دهنده این نوع تلویزیون‌ها بایستی خیلی به صفحه تلویزیون نزدیک شوید یا از ذره بین استفاده کنید.

زمانی که صحبت از رزولوشن‌های شناخته شده نظیر 720p و 1080p می‌شود، عدد نوشته شده نمایانگر تعداد پیکسل‌های موجود در خط عمودی نمایشگر یا تصویر است. اما برای سایر رزولوشن‌ها نظیر 4K ،2K و 8K، اعداد نوشته شده تعداد پیکسل‌های خط افقی را نشان می‌دهند.

از نظر فنی رزولوشن به دو نوع مختلف تقسیم می‌شود:

  • رزولوشن مکانی: به ارتفاع و عرض یک تصویر گفته می‌شود که با تعداد پیکسل نمایش داده می‌شود. به عبارتی دیگر، به تعداد پیکسل‌های موجود در خط عمودی و خط افقی تصویر اطلاق می‌شود.
  • رزولوشن زمانی: این عبارت همان نرخ فریم یا وضوح تصویر در طول زمان محسوب می‌شود که نمایانگر تعداد فریم‌هایی است که در هر ثانیه نمایش داده می‌شود.

نکته: وضوح مکانی در واقع همان رزولوشن پیش فرض محسوب می‌شود.

رزولوشن همچنین بر روی حجم ویدئوی خروجی نیز تاثیر دارد. به عنوان مثال یک ویدئو با رزولوشن HD (High Definition) از ویدئویی با رزولوشن SD (Standard Definition) حجم بیشتری از حافظه را اشغال می‌کند. حتی اگر زمان هر دو ویدئو نیز کاملا یکسان باشد. از فیلم‌برداری گرفته تا ویرایش و بارگذاری آنلاین فیلم‌ها، رزولوشن تنها عاملی است که بر روی دید کلی محتوای شما تاثیر گذار است. امروزه نیز با وجود پیشرفت صنایع تکنولوژی و عرضه شدن گوشی‌های هوشمند مجهز به نمایشگرهای با وضوح بالا و دوربین‌های فوق پیشرفته DSLR پیشنهاد می‌کنیم جهت آشنایی بیشتر با مبانی پایه رزولوشن و نسبت تصویر با ما در روکیدا همراه باشید.

معرفی تمامی رزولوشن‌های ویدئو

در ابتدای امر بایستی خاطر نشان کنیم که رزولوشن یک ویدئو را می‌توان از زیاد به کم تغییر داد اما عکس این کار غیر ممکن است. از این رو شما هرگز نمی‌توانید رزولوشن یک ویدئو را افزایش دهید. هرچند رزولوشن بالا ممکن است شما را با کمبود فضای ذخیره‌سازی مواجه کند اما از طرفی ویدئو باید دارای رزولوشنی باشد که برای قالب‌های مختلف مناسب باشد و در پلتفرم نمایشی مورد نظر بسیار خوب دیده شود.

در ادامه جدولی را مشاهده خواهید که رایج‌ترین فرمت‌های ویدئویی را نمایش داده است:

[ninja_tables id=”106945″]

هرچند در حین استریم ویدئویی عوامل مختلفی از جمله فرایند فشرده سازی، نرخ فریم و سایر موارد بر کیفیت کلی ویدئو تاثیر گذار هستند اما رزولوشن ویدئو نسبت به سایر عوامل از اهمیت بیشتری برخوردار است، چرا که جزئیات فریم‌ها را به طور مستقیم منعکس می‌کند.

معرفی تمامی رزولوشن‌های ویدئو

معرفی تمامی رزولوشن‌های ویدئو

اهمیت رزولوشن زمانی بیشتر مشخص می‌شود که بخواهیم ویدئو را در نمایشگرهای بزرگ‌تری پخش کنیم. در مجموع برای جذب مخاطبین بیشتر، رزولوشن مناسب یکی از کلیدواژه‌های مهم به حساب می‌آید. بدون معطلی به معرفی جزئیات رزولوشن‌های معرفی شده در جدول بالا می‌پردازیم.

1. رزولوشن SD (Standard Definition)

در گذشته نه چندان دور، رزولوشن‌ها تنها به دو دسته SD (Standard Definition) و HD (High Definition) تقسیم می‌شدند. به طور کلی ویدئویی که دارای رزولوشنی کمتر از 720p باشد، به عنوان SD در نظر گرفته می‌شود. هرچند با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی کمتر ویدئویی با فرمت SD ضبط می‌شود.

رایج‌ترین رزولوشن‌های فرمت SD (Standard Definition):

  • 640 در 360 (360p)
  • 640 در 480 (480P)

2. رزولوشن HD (High Definition) یا 720p

720p کمترین رزولوشن فیلم محسوب شده و اغلب به عنوان فرمت HD شناخته می‌شود. در حال حاضر اغلب ویدئوها دارای رزولوشن 1080p هستند و رزولوشن 720p تنها در وبسایت‌های تازه کار مورد استفاده قرار می‌گیرند. از آنجا که امروزه اکثر نمایشگرهای موجود دارای وضوح HD هستند، بهتر است که برای کارهای مربوط به وبسایت و استریمینگ از رزولوشن‌های بالاتر از 720p استفاده شود.

رزولوشن رایج فرمت HD (High Definition):

  • 1280 در 720 (720p)

3. رزولوشن Full HD یا 1080p

رزولوشن 1080p که اغلب به عنوان فول اچ دی نیز شناخته می‌شود، در حال حاضر به استانداردی برای یک ویدئوی با کیفیت در صنعت تبدیل شده است. این رزولوشن علاوه بر کیفیت قابل قبولی که ارائه می‌کند، فضای آن چنان زیادی را نیز اشغال نمی‌کند. لازم به ذکر است که اغلب گوشی‌های هوشمند امروزی دارای رزولوشن 1080p هستند.

رزولوشن رایج فرمت Full HD:

  • 1920 در 1080 (1080p)

4. رزولوشن WUXGA

این رزولوشن کمی بالاتر از رزولوشن Full HD قرار گرفته و مخفف عبارت widescreen ultra extended graphics array است. رزولوشن نمایشگرهای WUXGA معادل 1920 در 1200 پیکسل می‌باشد. این رزولوشن همچنین می‌تواند از نسبت تصویر 16:10 نیز پشتیبانی کند. نسبت تصویر 16:10 نمونه استاندارد کامپیوترهای شخصی محسوب می‌شود و بازی‌های بیشتری از آن پشتیبانی می‌کنند.

5. رزولوشن QHD (Quad High Definition) و 2K

کواد اچ دی که بیشتر با نام QHD نیز شناخته می‌شود، معمولا در گوشی‌های هوشمند رده بالا و مانیتورهای گیمینگ دیده می‌شود. تعداد پیکسل‌های رزولوشن  1440p در واقع چهار برابر رزولوشن اچ دی یا همان 720p است. در برخی از گوشی‌های هوشمند لوکس و گران قیمت نیز شاهد رزولوشن کواد اچ دی پلاس (2880 در 1440) هستیم که در اصل همان رزولوشن 1440p می‌باشد. رزولوشن کواد اچ دی پلاس متناسب با نسبت تصویر ممکن است تغییر کند اما در مجموع وضوح و شفافیت تمامی آنها یکسان می‌باشد. پیکسل‌های اضافه‌تر در واقع نقش تکمیل کننده پنل نمایش را بر عهده دارند و تاثیری روی وضوح تصویر ندارند.

نام دیگر کواد اچ دی، WQHD می‌باشد که مخفف عبارت Wide Quad High Definition است.  نمایشگرهای WQHD همچنین دارای نسبت تصویر عریض 16:9 هستند که نشان می‌دهد کلمه Wide به معنای عریض در اول عبارت Wide Quad High Definition، از کجا ناشی می‌شود.

2K نیز یکی دیگر از رزولوشن‌های رایج نمایش محسوب می‌شود که فضای بیشتری را برای نمایشگرهای بزرگتر، تغیر فریم بدون افت کیفیت و ویرایش تصاویر فراهم می‌کند.

رزولوشن رایج فرمت QHD  و 2K:

  • 2560 در 1440 (1440p) برابر است با QHD
  • 2048 در 1080 (1080p) برابر است با 2K

6. رزولوشن (4K (UHD/Ultra High Definition

این رزولوشن که در اغلب مواقع با نام‌های 4K یا UHD نیز خوانده می‌شود، دارای ابعاد 3840 در 2160 پیکسل است. از نظر کیفیت تقریبا مشابه 2K بوده با این تفاوت که فضای بیشتری را جهت ویرایش و بزرگنمایی در اختیار سازندگان ویدئو قرار می‌دهد.

هر دو رزولوشن 2K و 4K  برای کارهایی نظیر رنگ آمیزی، گرافیکی و نمایشی بسیار مناسب هستند. از دید ظاهری بین این دو رزولوشن تفاوت محسوسی وجود ندارد و تنها زمانی این تفاوت آشکار می‌شود که بخواهید رنگ‌ها را ویرایش و اصلاح کنید یا از بزرگنمایی بیشتری برخوردار شوید. به عبارتی دیگر رزولوشن 4K  تنها برای مواردی کاربردی به شمار می‌رود که بخواهید جزئیات خاصی را ویرایش کنید، در غیر این صورت از دید یک ناظر بیرونی تفاوتی بین دو رزولوشن 2K و 4K وجود ندارد.

رزولوشن رایج فرمت 4K:

  • 3840 در 2160 (2160p یا 4K)

7. رزولوشن (8K (Full Ultra High Definition

این رزولوشن با وضوح بسیار بالایی که دارد برای مواردی بسیار کاربردی است که شما بخواهید یک عکس از راه دور را بدون ایجاد حالت پیکسل شدگی (خانه خانه) تا جای ممکن زوم کنید  یا این که بخواهید جلوه‌های ویدئویی بسیار خیره کننده‌ای را ایجاد کنید.

با این حال به ندرت سازندگان ویدئو یا فیلمسازان از رزولوشن 8K برای ساخت ویدئو یا فیلم خود استفاده می‌کنند. اما در مواقعی که به کار می‎‌گیرند تنها دو دلیل اصلی وجود دارد:

  1. جلوه‌های بصری پیشرفته: به علت وجود پیکسل‌های بیشتر برای مواردی مانند روتوسکوپی یا پرده سبز بسیار مناسب است.
  2. تغییر فریم یا قاب تصویر: امکان تغییر فریم یا قاب تصویر برای ایجاد یک نمای نزدیک (کلوزآپ)، آن هم بدون هیچ‌گونه افت کیفیتی وجود دارد.

رزولوشن رایج فرمت 8K:

  • 7680 در 4320 (4320p یا 8K)

سایر رزولوشن‌ها

رزولوشن 5K معادل 5120 در 2880 پیکسل و رزولوشن  UW-QHD یا Ultra Wide Quad HD معادل 3440 در 1400 پیکسل است.

سایر رزولوشن‌ها

سایر رزولوشن‌ها

تفاوت بین QHD و qHD

qHD مخفف عبارت Quarter High Definition بوده که به معنای یک چهارم  اچ دی است.  رزولوشن یک نمایشگر qHD   معادل 960 در 540 می‌باشد. این عدد دقیقا معادل یک چهارم تعداد پیکسل‌هاییست که در یک نمایشگر با رزولوشن FHD (1920 در 1080) وجود دارد.  نمایشگرهای qHD را می‌توانید اغلب در گوشی‌های قدیمی‌تر نظیر گلکسی S4 مینی پیدا کنید.

حروف p و  بعد از اعداد رزولوشن به چه معنایی هستند؟

زمانی که صحبت از رزولوشن می‌شود اغلب افراد تنها ارتفاع تصویر یا نمایشگر را عنوان می‌کنند. اعدادی که در انتهای آنها حروف p و i وجود دارد. این امر نشان می‌دهد که ارتفاع و پهنای تصویر یا نمایشگر دارای نسبت تصویر 16:9 است.

حرف i اول کلمه Interlaced برداشته شده و به معنای مشبک است. زمانی که این حرف بعد از رزولوشن قرار بگیرد نشان دهنده اسکن اینترلیس یا در هم آمیخته می‌باشد. در این نوع  از رزولوشن زمانی که فریم‌ها جابجا می‌شوند، کیفیت تصویر نیز افت پیدا می‌کند. در طرف دیگر حرف p قرار دارد که نشان دهنده اسکن پروگرسیو (Progressive) یا تک مرحله‌ای است.  تفاوت این دو اسکن را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

[ninja_tables id=”106776″]

نکته: لازم به یادآوریست که هر فریم (frame) تصویر، از مجموعه‌ای خطوط تشکیل شده است. به هر کدام از این خطوط یک فیلد (field) گفته می شود. از ترکیب این فیلد‌ها نیز یک تصویر کامل شکل می‌گیرد.

نسبت تصویر چیست؟

نسبت تصویر به معنای پهنای یک ویدئو است. به عبارتی نسبت پهنای یک عکس یا نمایشگر به ارتفاع آن، نسبت تصویر نامیده می‌شود. به زبان ساده نسبت تصویر همان نسبت طول به عرض است.

طبق تعریف، نسبت تصویر مشخصه‌ای از یک تصویر محسوب می‌شود که ارتباط بین پهنا (عرض) و ارتفاع آن را مشخص می‌کند. بنابراین  تمام اجسام از نظر فیزیکی دارای نسبت تصویر مشخصی هستند. اما بیشترین استفاده روزمره ما از مفهوم نسبت تصویر به بیان اندازه نمایشگر ختم می‌شود. حال می‌تواند نمایشگر یک گوشی باشد یا مانیتور یک کامپیوتر، تفاوتی در این میان وجود ندارد.

در ادامه مشاهده خواهید کرد که یک نسبت تصویر چگونه نوشته می‌شود:

  • 1:1
  • 4:3
  • 16:9

هر کدام از عددهای بالا نمایانگر مفاهیمی هستند که در ادامه مشاهده خواهید کرد:

  • 1:1 به معنای تصویر مربعی شکل است.
  • 4:3 به معنای یک تصویر استاندارد است.
  • 16:9 به معنای یک تصویر عریض (پهن) است.

نسبت تصویر در واقع معیاری است که  یک دوربین براساس آن، فیلم خود را ضبط می‌کند. بسیاری از دوربین‌های  DSLR، فیلم‌های خود را با نسبت تصویر 16:9 ضبط می‌کنند.

نسبت تصویرهای رایج

برخی از رایج‌ترین نسبت تصویرهای حال حاضر شامل 16:9، 1:1، 2.4:1 و 4:3 می‌شود.

  • برای صفحات عریض استاندارد، از نسبت تصویر 16:9 استفاده می‌شود. در واقع این همان نسبت تصویری است که در سراسر اینترنت نیز مشاهده می‌کنیم.
  • برای ویدئوهای عمودی، نظیر آنچه در گوشی‌های هوشمند امروزی مشاهده می‌کنیم، نسبت تصویر  9:16 مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نسبت تصویر در واقع چرخش 90 درجه‌ای بدون  نقص نسبت تصویر 16:9 می‌باشد.
  • فیلم یا برنامه‌های تلویزیونی که در دهه‌های 80 و 90 میلادی تولید می‌شدند، دارای نسبت تصویر 4:3 بودند. به عبارت دیگر دوربین‌های فیلم‌برداری، ویدئوها  را با نسبت تصویر 4:3 ثبت می‌کردند. این نسبت تصویر کمی پهن‌تر از نسبت تصویر مربعی شکل یعنی 1:1 است.
  • برای ثبت تصاویر یا ویدئوهایی مربعی شکل، بایستی از نسبت تصویر 1:1 استفاده شود. بیشترین استفاده از این نوع تصاویر یا ویدئوها، در شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و فیسبوک است.
  • برای دستیابی به تصویر یا ویدئوی آنامورفیک یا فوق عریض، بهترین گزینه استفاده از نسبت تصویر 2.4:1 است. اغلب از این نسبت تصویر در ساخت فیلم‌‌ها، جهت ایجاد جلوه سینمایی به کار برده می‌شود.

چرا استفاده از نسبت تصویر 16:9 رایج‌تر است؟

بسیاری از فیلم‌برداران در سطح دنیا نسبت تصویر 16:9 را به نسبت تصویرهای 21:9، 4:3 یا 16:10 ترجیح می‌دهند. فکر می‌کنید علت این مسئله چیست؟ ممکن است تعجب کنید اما تنها دلیل این کار محبوبیت  نسبت تصویر 16:9 در سطح جهان  می‌باشد.

در این روزها، نسبت تصویر 16:9 یکی از پر استفاده‌ترین رزولوشن‌هایی است که برای لپ تاپ‌ها، مانیتورها، تلویزیون‌ها و گوشی‌های هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارتی هر نمایشگری که در حال حاضر از آن استفاده می‌کنید و  این مقاله را می‌خوانید به احتمال زیاد دارای نسبت تصویر 16:9 است.

علاوه بر این موارد 16:9، نسبت تصویر استاندارد و رسمی یوتیوب نیز محسوب می‌شود. از همین رو پیشنهاد می‌کنیم که برای آپلود ویدئو بهتر است از رزولوشن‌های زیر استفاده کنید:

  • 3840 در 2160 (2160p)
  • 2560 در 1440 (1440p)
  • 1920 در 1080 (1080p)
  • 1280 در 720 (720p)
  • 854 در 480 (480p)
  • 640 در 360 (360p)
  • 426 در 240 (240p)

به کمک این رزولوشن‌ها به طور قطع بهترین نتایج را کسب خواهید کرد. برای داشتن تصویری واضح‌تر سعی کنید که از رزولوشن بالاتری استفاده کنید. همچنین اگر می‌خواهید از نسبت تصویر متفاوتی استفاده کنید یا به طور ویژه‌ای برای یوتیوب ویرایش انجام دهید، پیشنهاد می‌کنیم از به کار بردن رزولوشن letterbox خودداری کنید.  (منظور از Letterbox این است که در فیلم‌ها، تصویر در وسط صفحه نمایش قرار دارد)

چرا استفاده از نسبت تصویر 16:9 رایج‌تر است

چرا استفاده از نسبت تصویر 16:9 رایج‌تر است

در ادامه به برخی از سوالات متداول در این زمینه می‌پردازیم:

1. رزولوشن استاندارد برای یوتیوب چیست؟

بهترین رزولوشن‌های یوتیوب، 720p و 1080p هستند. علی رغم این که یوتیوب به شما اجازه بارگذاری یک ویدئو با فرمت‌ها و اندازه‌های مختلف را می‌دهد اما تمامی ویدئوهای شما بایستی از نسبت تصویر 16:9 تابعیت کنند. دو نمونه از رزولوشن‌هایی که دارای نسبت تصویر 16:9 هستند را در ادامه مشاهده خواهید کرد:

  • 1920 در 1080 پیکسل
  • 1280 در 720 پیکسل

به همین علت است که بهترین پیشنهاد برای یوتیوب، رزولوشن‌های 720p و 1080p  هستند.

2. رزولوشن استاندارد برای فیسبوک چیست؟

برای ویدئوهای قسمت فید و استریم‌های تبلیغاتی، بهتر است که با ملاحظه محدودیت‌های نسبت تصویر و اندازه فایل، محتوای خود را در بالاترین رزولوشن ممکن تولید کنید:

  • حداقل پهنای ویدئوها بایستی 120 پیکسل باشد.
  • نسبت تصویرهایی که توسط فیسبوک پشتیبانی می‌شوند عبارتند از: نسبت تصویر 16:9 برای محتوای افقی و نسبت تصویر 9:16 برای محتوای عمودی یا پرتره کامل

رزولوشن مناسب برای ویدئوهای تبلیغاتی carousel:

  • حداقل رزولوشن بایستی 1080 در 1080p با نسبت تصویر  1:1 باشد.

حداکثر سایز ویدئوهای 360 درجه فیسبوک:

  • 5120 در 5260p (حالت مونوسکوپی یا تک چشمی)
  • 5120 در 5120p (برای حالت استریوسکوپی یا دو چشمی)

3. رزولوشن استاندارد برای اینستاگرام چیست؟

برای ویدئوهای قسمت فید و تبلیغات نیز بهتر است همانند فیسبوک از بالاترین رزولوشن ممکن البته با توجه به محدودیت‌های نسبت تصویر و اندازه فایل، برای تولید محتوای خود بهره ببرید. تنها این نکته که توجه داشته باشید، حداقل پهنای ویدئو بایستی 500 پیکسل باشد.

رزولوشن مناسب برای ویدئوهای تبلیغاتی carousel:

  • رزولوشن پیشنهادی 1080 در 1080p
  • حداقل سایز 600 در 600p

رزولوشن مناسب برای بخش استوری:

بهتر است ویدوئوهای خود را با در نظر گرفتن محدودیت‌های نسبت تصویر و اندازه فایل، در بالاترین رزولوشن ممکن آپلود کنید. اطمینان حاصل کنید که پهنای آن بزرگتر از 500 در 889p با نسبت تصویر 16:9 به 4:5 و 9:16 باشد.

منبع: typito